香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 滑雪旅遊區 > 滑雪場資料 > 美加地區滑雪場

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2012-10-14, 16:48   #1
jameslai2028
普通會員

註冊日期: 2008-11-22
jameslai2028 是普普通通的會員
Whistler有幾大?

請問Whistler有幾大呢?以二世古做比例??? 謝謝
jameslai2028 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2012-10-14, 18:01   #2
Mike
超級版主

Mike 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
住址: HK
Mike 正向着好的方向發展
Whistler has over 8,170 acres of skiable area, with about 100 runs of varying degree of difficulties. I would say it will keep you happy for a week.

As for Niseko United, they claimed to have 2190 acres of skiable area
Mike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2012-10-14, 18:41   #3
普通會員

Cool~
唔該晒

打算12月初去,諗緊如果玩6日會係太多定太少。請問一般lunch/dinner消費如何?我未去過加拿大
舊 2012-10-14, 18:48   #4
Mike
超級版主

Mike 的頭像

作者: jameslai2028 查看文章
請問一般lunch/dinner消費如何?我未去過加拿大
It really depends on which restaurant you go to and what you eat. Araxi & Bearfoot Bistro are nice. http://www.whistlerblackcomb.com/eve...nts/index.aspx

I guess, you can have lunch for about C$15 per head. Dinner will cost you more.

Nothing is cheap in a ski resort.
舊 2012-10-15, 19:51   #5
普通會員

又請問,有冇需要租車呢?
舊 2012-10-15, 20:09   #6
popcorn
普通會員

註冊日期: 2012-03-12
popcorn 是普普通通的會員
如果冇意欲到溫哥華一遊,機場有巴士直接去whistler.
樓上介紹嘅歺庁好正,不過都幾貴。嗰邊食嘢除咗賬面價,仲要俾稅同加服務費。例如,吃$100,就要付$122-125。
作者: jameslai2028 查看文章
又請問,有冇需要租車呢?
popcorn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2012-10-15, 21:33   #7
普通會員

唔該晒
舊 2012-10-16, 07:11   #8
Mike
超級版主

Mike 的頭像

You can also take Greyhound from Vancouver downtown to Whistler.
http://www.greyhound.ca/en/WinterSpe...ler/Rates.aspx

There are also shuttle buses within Whistler: http://www.whistler.com/village/

此篇文章於 2012-10-16 08:06 被 Mike 編輯。.
舊 2012-10-16, 22:20   #9
普通會員

尋晚上左http://www.whistlerblackcomb.com

book晒 hotel+lift pass+shuttle lu~
舊 2012-10-18, 22:03   #10
siugai
初級會員

註冊日期: 2008-10-09
siugai 是普普通通的會員
Shuttle你book咗由邊去邊呀?
siugai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2012-10-19, 09:25   #11
siugai
初級會員

仲有...請問你book咗住邊呀?
我諗住book village入面個D studio...都好平...$85/night..可住4人!
舊 2012-10-19, 12:46   #12
popcorn
普通會員

除非係淡季/夏天,邊度book到咁平嘅studio呀?我8月直接同屋主訂咗個North Village嘅studio都冇呢個價!請多多指教。
作者: siugai 查看文章
仲有...請問你book咗住邊呀?
我諗住book village入面個D studio...都好平...$85/night..可住4人!
舊 2012-10-19, 13:51   #13
siugai
初級會員

作者: popcorn 查看文章
除非係淡季/夏天,邊度book到咁平嘅studio呀?我8月直接同屋主訂咗個North Village嘅studio都冇呢個價!請多多指教。

我係vancouver's craigslist度搵...因為以前D friend都係咁搵! 同埋hotel太貴...hostel又太遠...都係呢D holiday rental就OK囉! 又方便又有wifi...sauna + hot tub~~
btw..我係nov 28-Dec 1去的...係early season
舊 2012-10-19, 14:59   #14
popcorn
普通會員

明白。不過Craigslist 乜人都有,小心d。我之前的確喺果度搵到平價錢lift tickets.
11月咁早,你唔怕唔夠雪咩?
作者: siugai 查看文章
我係vancouver's craigslist度搵...因為以前D friend都係咁搵! 同埋hotel太貴...hostel又太遠...都係呢D holiday rental就OK囉! 又方便又有wifi...sauna + hot tub~~
btw..我係nov 28-Dec 1去的...係early season
舊 2012-10-19, 15:33   #15
siugai
初級會員

作者: popcorn 查看文章
明白。不過Craigslist 乜人都有,小心d。我之前的確喺果度搵到平價錢lift tickets.
11月咁早,你唔怕唔夠雪咩?
無時間...無計...同埋呢幾年都係好早就有雪~~
thanks for your concern..我都有上網再double check呢間屋應該ok! but wish me luck..hahaha

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 11:28

Hong Kong Snowboard & Ski Association