香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 滑雪討論區 > 滑雪綜合討論 > SKI 討論區

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2014-12-29, 14:30   #1
unchu
普通會員

註冊日期: 2008-08-03
unchu 是普普通通的會員
拗柴後滑雪

我老公12月20号打籃球拗柴,即日睇左中医,呢幾日都睇左2次鐵打。
我一早已訂了1月18日飛20-22苗埸滑雪。
佢話去旅行前會好返,但其實他現在腳眼條根仲痛,要慢行。
仲有3個星期,會吾會好得返到可以滑雪?
有咩可以做加快愎完?
定係最好give up?

Click to visit >> Unchu ski journey
unchu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-12-29, 17:32   #2
jimmy
進階會員

jimmy 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
jimmy 是普普通通的會員
let the feet more rest to recover, get physical therapy treatment for pain and swollen relief. Use supporter to protect from further injury.

Golf.Tennis.Snowboard.Aerialphotography
https://www.facebook.com/hksbwax
jimmy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-12-29, 17:50   #3
Skimak
進階會員

註冊日期: 2009-05-11
住址: Hong Kong
Skimak 是普普通通的會員
My opinion is only your husband knows if he is fit for skiing. If he dont feel confidence to ski and get hurt again he may not be able to claim medical insurance because of "pre-existing conditions".
Skimak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-12-29, 22:02   #4
dan dan
普通會員

註冊日期: 2010-09-16
dan dan 是普普通通的會員
買左保險未?因傷不能出發應該有得claim.
老公幾多歲?三十尚可,四十則免,五十就give up啦。始終滑雪係高體能運動。
老公滑雪級別?高手或就到,初哥未識就。
dan dan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-12-29, 22:35   #5
c27565
初級會員

c27565 的頭像

註冊日期: 2010-02-11
c27565 是普普通通的會員
我來緊1月中都會去滑雪,中級,
上星期我在家由張椅跳了下來,整親條尾龍骨,
不過我去了廣華睇跌打,膞了幾日葯好了好多﹐,有過都有些少痛.
你可以試吓......

作者: dan dan 查看文章
買左保險未?因傷不能出發應該有得claim.
老公幾多歲?三十尚可,四十則免,五十就give up啦。始終滑雪係高體能運動。
老公滑雪級別?高手或就到,初哥未識就。
c27565 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-12-30, 00:19   #6
unchu
普通會員

註冊日期: 2008-08-03
unchu 是普普通通的會員
thanks all

我地三十尾,佢滑中級冇難道,但未到高手應該吾識就力
未買保險,機票non refundable
有唸過滑少D,但實在不知做咩去邊好……我每年旅行的目的只是滑雪
31号前要出埋JR越後湯沢票才有優惠……

我依個星期日日俾田七湯佢飲,希望快D好!

Click to visit >> Unchu ski journey
unchu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-12-30, 11:23   #7
hisokayuen
初級會員

hisokayuen 的頭像

註冊日期: 2010-09-20
hisokayuen 是普普通通的會員
冇事嘅! 多啲搽葯酒按摩就得啦 !
hisokayuen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2015-01-01, 00:34   #8
lock
初級會員

註冊日期: 2013-10-23
lock 是普普通通的會員
除非成日都拗柴,拗得多,適應咗,好快無事。
lock 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2015-01-02, 04:35   #9
edngwk
初級會員

註冊日期: 2013-01-18
edngwk 是普普通通的會員
滑雪需要腳踠發力,所以最好好返先滑.拗柴後一般在48小時內是醫治的黃金時間。其實我有一個中醫醫拗柴好好,我次次踢波拗柴都係搵佢醫,如你先生需要我可PM
edngwk 目前離線   回覆時引用此篇文章

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 19:42

Hong Kong Snowboard & Ski Association