香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 滑雪討論區 > 滑雪器材資料 > SKI 專用器材

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2008-09-29, 16:04   #1
frankykei
初級會員

frankykei 的頭像

註冊日期: 2008-07-29
frankykei 是普普通通的會員
警告 Transcend board (ski+snowboard)勁~

Transcend board (ski+snowboard):
http://www.coroflot.com/public/individual_details.asp?individual_id=206131&sort_by=1&

http://www.coroflot.com/public/individual_file.asp?sort_by=1&portfolio_id=1221431&individual_id=206131

;)有新意~
上傳的圖像
檔案類型: jpg Transcend board-01.jpg (73.9 KB, 87 次查看)
檔案類型: jpg Transcend board-02.jpg (95.4 KB, 81 次查看)
檔案類型: jpg Transcend board-03.jpg (65.3 KB, 81 次查看)
檔案類型: jpg Transcend board-04.jpg (106.4 KB, 80 次查看)
檔案類型: jpg Transcend board-05.jpg (94.7 KB, 80 次查看)
檔案類型: jpg Transcend board-06.jpg (110.5 KB, 20 次查看)
frankykei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-09-29, 17:38   #2
小龍
初級會員

註冊日期: 2008-05-29
住址: Hong Kong
小龍 是普普通通的會員
嘩 ~ 勁呀!竟然唔駛用Ski Boot,單一程Lift上山,可以半個山玩Ski、半個山玩Board。
小龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-09-29, 18:57   #3
Benny
初級會員

Benny 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
Benny 正向着好的方向發展
睇就幾正,不過唔知玩果時會點呢
Benny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-09-29, 19:02   #4
skier
進階會員

skier 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
住址: Hong Kong
skier 正向着好的方向發展
2008-09-08 comments on this subject:

http://www.hkssa.net/showthread.php?t=3588
skier 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-09-29, 21:18   #5
freeskier
進階會員

註冊日期: 2008-07-15
freeskier 是普普通通的會員
兩頭唔到岸, 好似果啲所謂水陸兩用車咁. 如果你鐘意開快車, 咪買架車囉. 如果你鍾意揸船, 咪買架船囉. 如果兩樣都鍾意, 咁咪買哂兩樣囉. 買一樣嘢, 一物二用, 以為好低. 但搞到兩樣嘢都變得唔好玩, 有乜謂? 呢件嘢最大死穴應該唔係skier所講旣inside edge冇 side cut. 因為對ski 咁短, 應該唔會好難轉. 最大問題可能係對boot, 如果用soft boot, 玩ski 就唔夠support, 如果用hard boot, 玩snowboard 又會有問題, 除非你玩Racing board. 其次係個snowboard stance. 好似個設計係唔可以轉角度, 只可以前後都 0/0 . 唔知我有冇睇錯?

不過呢件嘢都有啲潛質旣. 譬如啲beginner snowboarder唔夠速度沖平路, 成日stuck咗係度. 到時咪大派用場囉, 因為可以變ski 行番出嚟. 其次佢最大賣點係可以transaction while in motion. 咁第時可能發展成一種專玩transaction 嘅新運動呢. 譬如racing時, 規定一個gate用ski, 下一個gate 用snowboard, 轉來轉去. 又或者玩freestyle時, 用ski 上kicker, 係空中完成transaction, 再變番snowboard 落地.

當然呢件嘢最最最大嘅用處係 - 同果啲占士邦式嘅水陸兩用車一樣, 可以吸引大量目光吧 ?
freeskier 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-09-30, 12:11   #6
frankykei
初級會員

frankykei 的頭像

註冊日期: 2008-07-29
frankykei 是普普通通的會員
哈哈~我唸係一的concept概念產品;但算幾有creative呀~可能未必會生產呱~:D
frankykei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-10-05, 17:00   #7
Freestylerwill
NZSIA/SBINZ Instructor

Freestylerwill 的頭像

註冊日期: 2008-05-21
住址: New Zealand
Freestylerwill 是普普通通的會員
發送 Skype™ 訊息給 Freestylerwill
it has already been produced and in the market.
BUt did not see many people on them while i was in US

The only place I saw them were at the shops sitting around...
Freestylerwill 目前離線   回覆時引用此篇文章

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Transcend board (ski+snowboard)勁~ frankykei SNOWBOARD 專用器材 4 2008-11-04 17:07
Transcend board (Ski X Snowboard) kmpang SNOWBOARD 專用器材 1 2008-09-08 23:23

所有時間均為香港時間。現在的時間是 16:57

Hong Kong Snowboard & Ski Association