香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 滑雪旅遊區 > 滑雪場資料 > 亞洲地區滑雪場

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2008-07-23, 10:37   #1
Gniw
初級會員

註冊日期: 2008-06-04
Gniw 是普普通通的會員
請問12月頭 日本雪夠厚嗎?~12頭去滑雪會唔會太早?

我係個新手~玩過一次~
因為假期限制~
我想12月頭去日本滑雪~
但係又驚去到d run 未開哂~雪唔夠~去到又冇引...
有人可以比d 意見嗎?
場地 我想0係白馬 野澤~
THANKS
Gniw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-07-23, 10:49   #2
Mike
超級版主

Mike 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
住址: HK
Mike 正向着好的方向發展
作者: Gniw 查看文章
我係個新手~玩過一次~
因為假期限制~
我想12月頭去日本滑雪~
但係又驚去到d run 未開哂~雪唔夠~去到又冇引...
有人可以比d 意見嗎?
場地 我想0係白馬 野澤~
THANKS
It might be a bit too early for Hakuba based on snow record for previous years.
Mike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-07-23, 20:23   #3
mwtse
初級會員

mwtse 是普普通通的會員
十二月頭,北海道成數會比較高,本洲的田代或者都可以,但天氣冇人話得準,尤其是全球暖化的影響。
mwtse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-07-28, 12:44   #4
Gniw
初級會員

謝謝大家意見~
仲有想問, 苗場 白馬 志賀高原 佢地d run 有咩分別??
最好多中級或高級道~~
Regards
舊 2008-07-28, 12:49   #5
Mike
超級版主

Mike 的頭像

住址: HK
Mike 正向着好的方向發展
謝謝大家意見~
仲有想問, 苗場 白馬 志賀高原 佢地d run 有咩分別??
最好多中級或高級道~~
Regards
I thought you said "我係個新手~玩過一次~" and you want "最好多中級或高級道~~" ?
Mike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-07-28, 14:12   #6
Gniw
初級會員

係呀~~因為我係skateboarder and 夏天都成日玩wakeboard~
所以易上手~
上次第一次玩~免強可以玩到expert 咁~
舊 2008-07-29, 09:32   #7
carver_hk-ski
進階會員

註冊日期: 2008-05-21
carver_hk-ski 是普普通通的會員
係呀~~因為我係skateboarder and 夏天都成日玩wakeboard~
所以易上手~
yes, this is very good news for wakeboarder and skateboarders.

Back to the topic. I would be very much concern about the snow condition. Last early December I skied northern japan and found there was only 1 short run open. And the condition was purely wet snow or refrozen snow. As the weather gets more hot year by year. It becomes worrying.

i love line graphics
carver_hk-ski 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-07-29, 12:31   #8
TZR
普通會員

TZR 是普普通通的會員
所以易上手~
Are you sure you can handle it ?!

Japan's "Black Run" is not a piece of cake.....:(

Not every snowboarder can "Ride" it smoothly !

If just play the falling down game, that's meaningless to go for Black Run.
TZR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-07-29, 15:01   #9
Gniw
初級會員

作者: TZR 查看文章
Are you sure you can handle it ?!

Japan's "Black Run" is not a piece of cake.....:(

Not every snowboarder can "Ride" it smoothly !

If just play the falling down game, that's meaningless to go for Black Run.

上次我玩過一條33度(粉紅色,唔記得係EXPERT 定 ADVANCE)
都冇跌過0既~不過中途要休息~
不過只係0係high1玩~
唔知日本0個d 得唔得~
想挑戰下~刺激d~hehe~~
中級道多d ~有冇好介紹??
白馬 定 苗場 啱D??
我做過RESEARCH~都係決定唔到.....ORZ

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 11:03

Hong Kong Snowboard & Ski Association