香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 滑雪討論區 > 滑雪器材資料 > SNOWBOARD 專用器材

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2013-09-28, 15:07   #1
steven
初級會員

steven 的頭像

註冊日期: 2013-09-23
steven 是普普通通的會員
韓國買器材問?

近期會到首爾公幹,有半天空閒買shopping
韓國有咩牌子值得買(Boots, Bindings, Snowboard...)
價錢同香港比較如何?如買snowboard帶回港airline會否收錢(我坐KE)
請C兄比D意見
steven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2013-09-28, 17:47   #2
Mike
超級版主

Mike 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
住址: HK
Mike 正向着好的方向發展
I was told by a friend that there are many ski shops in Gangnam area (never been there myself).

You can check out Phoenix Sports (http://www.phoenixsports.co.kr/)

http://www.ilovesnow.com/shop/

and http://www.exsnow.co.kr/
Mike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2013-09-30, 10:10   #3
femen
初級會員

註冊日期: 2013-01-31
femen 是普普通通的會員
我去過鶴洞, 非常多用品, 價錢上一定平過香港, 有時搵到特價野1-2折都有
femen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2013-09-30, 12:31   #4
steven
初級會員

steven 的頭像

咩正!到時去睇下入D貨,韓國D snowboard服裝應該幾潮。
hardgoods好似不是香港流行品牌
舊 2013-09-30, 13:14   #5
femen
初級會員

我個人就唔理乜牌子, 對我黎講有無牌子都所謂, 靚就得架喇, 一年我先滑一二次雪, 又唔多用用爛左咪買過囉, 名牌當然D物料靚D, 耐用D, 但對我而言就唔需要考慮囉
舊 2013-09-30, 15:17   #6
ko_you
初級會員

註冊日期: 2013-09-25
ko_you 是普普通通的會員
作者: femen 查看文章
我去過鶴洞, 非常多用品, 價錢上一定平過香港, 有時搵到特價野1-2折都有
我都去過鶴洞, 不過係兩年前, 感覺價錢貴過香港(softgoods only)... 我啲韓國朋友話可以講價, 唔知真定假, 十月中去完返來話俾大家知~!
ko_you 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2013-09-30, 15:26   #7
femen
初級會員

10月D鋪頭好似未開得晒喎, 我上次去係1-2月, 聽人講鶴洞D鋪頭係每年11月至3月,其他時間唔多開架
舊 2013-10-01, 10:02   #8
steven
初級會員

steven 的頭像

月中去完向大家報導,今次約咗個本地人帶我去,試下還價
舊 2013-10-16, 20:58   #9
ko_you
初級會員

註冊日期: 2013-09-25
ko_you 是普普通通的會員
去完首爾,喺鶴洞逛咗一個圈,基本上無乜新貨,要等到十一月先會齊晒。而家啲ski shop清緊舊貨,我主要係買頭盔,見到舊年嘅款普遍7折,再舊啲嘅就多少少discount,不過佢哋一般只會貼正價價錢,要問先知有無折,有機會任意開價,而且就算有折都可能係mark高咗正價再打五折!有啲唔老實~
大家去之前,最好先做吓market research,了解咗正價幾多先再去,咁先容易搵到好價錢、買到心頭好!
ko_you 目前離線   回覆時引用此篇文章

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 07:26

Hong Kong Snowboard & Ski Association